Open haard

De combinatie open haard en riet is wel degelijk mogelijk, want riet is niet zo brandbaar als men denkt. Het gebruik van een rookkanaal met een diameter van 200 mm is daarvoor wel aan te raden. Aangevuld met een vonkenvanger en/of regenkap zorgt het ervoor dat men probleemloos kan genieten van een open haard onder een rieten dak.

Mocht een huis niet beschikken over een rookkanaal, dan kan deze door een erkend rietdekker alsnog worden aangelegd. Ook het gebruik van een dubbele roestvaststaal (rvs) pijp is mogelijk en wordt aangesloten op een koperen pijp die dient als doorvoer door de dakconstructie welke wordt afgekit met PUR.

Als vonkenvanger gebruikt men een stuk rvs (roestvaststaal) gaas dat met een uitsparing van de schoorsteen over een deel van het rieten dak wordt geplaatst. Voor de omvang en eisen van het gaas gelden richtlijnen volgens Stichting Nationaal Centrum voor Preventie.

Bij de plaatsing van de dak-doorvoer dient men altijd rekening te houden met onderdruk om overdruk tegen te gaan. Ook obstakels zoals bomen in de directe omgeving van de doorvoer kunnen dit beïnvloeden.

Voor optimaal gebruik en om problemen met het rookkanaal te voorkomen, is het jaarlijks schoonvegen van de schoorsteen belangrijk. Laat dit altijd uitvoeren door een erkend schoorsteenveger of rietdekker. Dat kan ook 1 van de eisen zijn die een verzekeraar stelt om dekking bij schade op de polis te verkrijgen.

Een woning met een rietendak is een waardevolle en mooie investering. Echter geeft dat voor de meeste verzekeraars meer risico uw woning te verzekeren. Met als gevolg vaak een hogere premie voor uw woonhuisverzekering. Bij rietendakverzekeren kunnen wij u helpen met het besparen op deze premie voor een woonhuisverzekering van een rieten dak. Uw rietgedekte woonhuisverzekering hoeft niet duurder te zijn dan die van een woonhuis met een harde dakbedekking. Vraag ons een offerte voor uw rietgedekte woonhuis.